
Uštipci su vječni favorit za doručak, užinu ili brzu večeru. Iako ih svi volimo, pronalaženje recepta za savršenu teksturu – spolja hrskavu, a unutra mekanu kao pamuk – često je izazov.
Oglas
Ovaj recept eliminiše kvasac, čime se skraćuje vrijeme pripreme, ali osigurava savršenu mekoću uz pomoć praška za pecivo i jogurta.
Sastojci (Bez kvasca i čekanja)
- 4 jaja
- 400 ml jogurta
- 1 kašičica soli
- 2 praška za pecivo
- 500 g brašna
- Ulje za prženje
Priprema: Trik je u glatkoj smjesi
- Smjesa: U velikoj posudi (činiji) umutite jaja sa jogurtom i soli.
- Dodavanje suhog: Postepeno dodajte prašak za pecivo i brašno. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu, bez grudvica. Smjesa ne smije biti previše rijetka.
- Zagrijavanje: Zagrijte ulje u tavi. Ulja mora biti dovoljno duboko da uštipci mogu slobodno plivati.
- Prženje: Kašikom vadite smjesu i spuštajte u vruće ulje. Pržite uštipke sa obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Cijeđenje: Kuhane uštipke izvadite na papirni ubrus da upiju višak masnoće.
Posluživanje: Obavezni dodaci
Poslužite tople, same ili uz željeni dodatak. Kombinacija slatkog i slanog najbolje pristaje:
- Slatki dodaci: Med, džem, ili pekmez.
- Slani dodaci: Sir, kajmak, pavlaka (vrhnje).
Ovaj recept poslije prvog puta garantuje da ćete zaboraviti sve one stare metode!
Više tema kao što je ova?
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare
Oglas